Als werkgever weet je niet echt hoe je medewerkers voor zichzelf zorgen als het gaat over voeding. Drinken ze genoeg water? Eten ze fruit en verse groenten?
Geen idee toch als werkgever, sterker nog, daar ga je niet eens over! Tot het moment dat de (on)gezonde keuzes over voeding wel invloed hebben op het gedrag en als hun keuzes in de weg gaan zitten.
Maar dan wat kan je doen en hoe ga je het gesprek aan als keuzes van medewerkers hun werk in de weg zitten en hoe beloon je positieve gezondheid? Want gezonde voeding is belangrijker dan je wellicht denkt en het heeft wel degelijk invloed. Dus wat iemand eet, beïnvloed de productiviteit en creativiteit. Maar wat mag je en kan je doen als leidinggevende? Want ernaar vragen voelt als snel erg betuttelend. En kun je als werkgever de medewerkers ondersteunen bij het maken van gezonde keuzes over voeding? Kortom een gezond leven begint ook bij gezonde voeding. Naast een gezond gewicht is het ook van belang voor de preventie van (chronische) ziekten.
Gezonde voeding speelt dus een belangrijke rol bij de vitaliteit van jouw medewerkers. De werkomgeving heeft direct invloed op de gezonde keuzes die medewerkers maken, ook jij als werkgever of leidinggevende kan gezond gedrag stimuleren. Hoe, dat leggen wij graag aan je uit en we komen graag bij jullie langs om een vitaliteitsplan op maat te maken:
Je kunt wel zeggen dat medewerkers dagelijks meer moeten bewegen en gezonder moeten eten, maar hoe krijg je ze zover om het ook écht te doen? Wij helpen jouw organisatie graag met trainingssessie voor de hele organisatie, maar ook tips, voorbeelden en adviezen, die jullie meteen mee kunnen nemen in de praktijk, op de werkvloer. Samen focussen op vitaliteit en daarmee vitaal leiderschap.
Terug naar het nieuwsoverzicht