Een zieke werknemer die vakantie op wil nemen of een werknemer die ziek wordt tijdens de vakantie, hoe zit dat? Dit kan soms lastig zijn voor de werkgever. 1voud Werken & Gezondheid heeft enkele veelgestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden opgesteld over dit onderwerp.
- Mag een zieke werknemer op vakantie? Ja, als er geen medisch bezwaar is. Een bedrijfsarts kan hierin adviseren. De re-integratieverlichtingen van de werknemer vervallen tijdens de opgenomen vakantiedagen.
- Kan de werkgever het opnemen van vakantie stimuleren? Ja, het kan gezond zijn. Let wel op dat een medewerker met het opnemen van vakantie tijdens verzuim, ook vakantiedagen opneemt.
- Wat als de werknemer zonder overleg met vakantie gaat? Ook een zieke werknemer moet verlof aanvragen. Doet de werknemer dit niet, dan kan dit worden gezien als het niet meewerken aan de re-integratie.
- Gaan de volle vakantiedagen van het verlofsaldo af? Ja, dit gebeurt ook als de werknemer gedeeltelijk wel werkt.
- Een verzuimende werknemer heeft recht op 70% loon, hoeveel is dat dan tijdens de vakantie? Dit is 100%, ook als er een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid is.
- Wat als iemand ziek wordt tijdens de vakantie? De werknemer moet dan het volgende doen: melden dat hij ziek is bij de werkgever, het verblijfadres doorgeven, bereikbaar zijn en alles nalaten dat het herstel belemmert. Daarnaast mag een werkgever vragen om een doktersverklaring als de werknemer in het buitenland verblijft. De werkgever houdt contact met de werknemer en informeert de Arbodienst.
- Wat als iemand iets overkomt tijdens een gevaarlijke activiteit? Dan gelden de reguliere richtlijnen van loon tijdens ziekte. In de arbeidsovereenkomst kan staan dat in zo’n geval alleen het wettelijk deel wordt betaald (70%) en niet daarboven.
Dit zijn de standaard richtlijnen voor verzuim en vakantie. Wil je advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op! Je bereikt ons op via de e-mail op info@1voud.nl of bel ons op 0575 – 555 961.
Terug naar het nieuwsoverzicht