Als een medewerker was uitgevallen door ziekte en terugkeer naar het werk aan de orde is, is het soms lastig om te bepalen wat deze medewerker nog wel kan. Welke mogelijkheden zijn er en wat zijn de beperkingen? Een aanvullend belastbaarheidsprofiel maakt dat inzichtelijk en laat zien welke stappen er mogelijk zijn bij de re-integratie.
Als een werknemer uitvalt wegens ziekte is het van belang om te bepalen wanneer er re-integratiemogelijkheden zijn. Maar het is niet altijd duidelijk in welke mate een werknemer belastbaar is en welke (on)mogelijkheden de werknemer heeft om terug te keren in het werk.
Met een belastbaarheidsonderzoek kan het fysieke en psychische werkvermogen van een werknemer worden vastgesteld. Als een medewerker zijn eigen werk niet kan doen, kan daarnaast worden beoordeeld welke mogelijkheden er dan wel zijn om (tijdelijk) passend werk te verrichten. Bovendien wordt er geadviseerd over mogelijke aanpassingen in het werk of op de werkplek en over interventies waarmee het werkvermogen kan worden verbeterd.
Onze verzekeringsarts vertaalt de uitkomsten van de medisch specialistische expertise of het neuropsychologisch onderzoek in een belastbaarheidsprofiel. Daarmee wordt duidelijkheid gemaakt wat een medewerker nog kan doen. Aan de hand van praktijktesten, gedragsobservaties en vragenlijsten krijgen we meer inzicht in de klachten en de beperkingen die je werknemer heeft. Dit zijn klachten en beperkingen die werkhervatting in de weg staan of die terugval of verergering van klachten veroorzaken.
Wil jij een belastbaarheidsonderzoek uit laten voeren?
Bel of mail ons dan voor een vrijblijvende afspraak.
Maak hier je afspraak Bel ons Mail ons