Verzuim beperken

Verzuim beperken

Verzuim beperken

Dat een hoog verzuimpercentage werkgevers veel geld kost, weten de meeste bedrijven wel. Maar de invloed gaat verder. Hoog verzuim betekent meer werkdruk voor je ‘gezonde’ medewerkers. En wat denk je van het imago naar buiten toe? Zou je als sollicitant eerder kiezen voor een bedrijf met een hoog of laag verzuim? Is je verzuim laag, dan word je eerder gezien als een aantrekkelijke werkgever. Heeft jouw bedrijf een hoog verzuim? Dan is er gelukkig ook goed nieuws. Door het inzetten van de juiste instrumenten kun je een groot deel van je verzuim verlagen of zelfs voorkomen. 1voud Arbo adviseert je hier graag over.

Verzuimbegeleiding

Voor veel MKB’ers is omgaan met verzuim (gelukkig) geen dagelijkse kost. Maar krijgt je bedrijf te maken met langdurend of frequent verzuim, dan is de impact hiervan vaak groot. Het is daarom belangrijk en zelfs verplicht om je verzuimbeleid goed op orde te hebben en de beschikking te hebben over de juiste deskundigen, zoals een bedrijfsarts.

Lees meer over

Opstellen/aanpassen verzuimbeleid/verzuimprotocol

Als MKB’er heb je waarschijnlijk een verzuimbeleid vastgesteld. Maar hoe lang is dat geleden? En hoe regelmatig kijk je er nog eens kritisch naar? Voldoen alle regels en procedures aan de huidige wetgeving? Of passen ze nog wel bij je (gegroeide) bedrijf?

Lees meer over

Arbeidsdeskundig onderzoek

Je hebt een medewerker die (langdurig) arbeidsongeschikt is. Op termijn kan hij of zij misschien wel weer werkzaamheden uitvoeren. Om je medewerker goed bij de re-integratie te kunnen begeleiden, is het belangrijk dat je precies weet wat hij of zij nog kan. Een arbeidsdeskundige geeft je hier inzicht in.

Lees meer over

Bedrijfsfysiotherapeutisch spreekuur

Als werkgever ben je gebaat bij fitte medewerkers. Soms kunnen lichamelijke klachten van medewerkers goed worden behandeld met fysiotherapie. Maar niet elke medewerker is hiervoor verzekerd. Lang doorlopen met klachten kan dan leiden tot (langdurend) verzuim. Met bedrijfsfysiotherapie worden deze mensen snel geholpen. Zet je bedrijfsfysiotherapeutisch spreekuur in, dan kun je zelfs klachten voorkomen.

Lees meer over

Mogelijkheid trainingen/workshops

Hoe ga ik het gesprek aan met zich frequent ziekmeldende medewerkers? Hoe zorg ik ervoor dat onze ondernemersraad voldoende is toegerust om goed mee te kunnen denken met ons verzuimbeleid? Hoe pas ik arbo- en verzuimwetgeving op een praktische manier toe in mijn bedrijf? Loop je als MKB’er ook met dit soort vragen rond? Een praktische training of workshop van 1voud Arbo biedt de antwoorden.

Lees meer over

Werkplekonderzoek en werkplekcheck

Een goede werkhouding zorgt ervoor dat je medewerkers prettig werken en optimaal kunnen presteren. Een slechte werkhouding kan het werkplezier flink beïnvloeden. Klachten als pijn in de nek, schouders of rug of hoofdpijn zorgen ervoor dat je medewerker snel is afgeleid, moe wordt en zelfs arbeidsongeschikt kan raken. Heeft je medewerker klachten? Grijp dan snel in met een werkplekonderzoek. Gaat er iets veranderen in de werkplekken bij je bedrijf? Met een werkplekcheck maak je meteen een goede en gezonde start.

Lees meer over

Huisbezoek / verzuimcontrole aan huis

Soms heb je als leidinggevende twijfels bij een ziekmelding. En is het vertrouwen er even niet. Een huisbezoek kan in zo’n situatie verhelderend zijn. Het kan voor een medewerker ook een extra stimulans zijn om weer snel aan het werk te gaan.

Lees meer over

Conflicthantering

Zakelijke onderwerpen bespreken met medewerkers gaat de meeste werkgevers wel goed af. Maar wat als het over meer persoonlijke zaken gaat? Zoals psychische belasting, emotionele problemen, de privé-situatie van een medewerker of (verzuim)gedrag? Veel leidinggevenden vinden het lastig om hiermee om te gaan. Een verkeerde aanpak kan namelijk al snel leiden tot een conflict.

Lees meer over
Activeren, Motiveren & Stimuleren